Una hora i mitja de la nostra vida


El passat 14 de setembre va començar el nou cicle Trobem-nos amb..., una trobada mensual amb persones vinculades a l'Associació d'Amics de la Bressola a la Llibreria Documenta.

Vam comptar amb la presència de l'editor Josep Cots, amb el qual vam començar a parlar de quina era la seva valoració de la Setmana del llibre en català que acabava de tancar portes. Per a Cots, la Setmana s'ha consolidat després dels tres anys en què la seva ubicació s'ha mantingut a l'Avinguda de la Catedral de Barcelona. Considera que cal considerar-la com una fira editorial que dóna el tret de sortida al curs. A la Setmana es van presentar fins a 105 novetats i les editorials van convidar autors estrangers, a més de comptar amb la complicitat de força mitjans de comunicació.

Després ja vam entrar «en matèria» i Josep Cots ens va parlar de les novetats –quatre de les vuit– d'aquesta temporada literària que havia seleccionat prèviament a la trobada: Els quaranta dies del Musa Dagh de Franz Werfel, un relat minuciós que ens parla de l'èpica de la resistència al genocidi, en traducció excel·lent de l'escriptor Ramon Monton; Criatures d’un dia d'Irvin Yalom, un llibre d'idees que aplega 7 relats sobre 7 vivències ficcionades que es llegeixen com una simbiosi entre la literatura i la psicoanàlisi; Aquest cor que és el teu de Hans Fallada, el cinquè llibre que l'editorial ens ofereix d'un autor espectacular, molt prolífic, un gran fabulador que Cots recomana llegir a tothom que vulgui escriure; i Torero d’hivern de Miquel Adam, relats on l'autor, com tots els que comencen, ficciona la seva vida.
El diàleg ja estava en marxa... Pel que fa a l'autoria catalana contemporània, Cots ens va dir que tenim més aviat «escriptors d'obra única», ja que és molt difícil tenir continuïtat. També va lamentar-se de la inexistència d'una crítica literària ferma i amb criteri. Va destacar dues obres ja publicades del seu catàleg: El banquer de Núria Cadenes i Entre tècnica i enigma de Joaquim Español.

I va donar-nos alguna «exclusiva» de cara a l'any vinent, com és la publicació de la tercera novel·la de Sílvia Alcántara i de L'ajudant de Robert Walser.

Vam acabar la vetllada parlant de poesia, de l'aportació d'Edicions de 1984 com a editora d'obres completes i antologies, i ens va avançar la notícia de la publicació de poemes de Yeats i de Lluís Solà.

I així va passar una hora i mitja de la nostra vida a la Llibreria Documenta. Els Amics de la Bressola ens van obsequiar amb la degustació d'un molt bon vi i vam acomiadar-nos fins al proper 5 d'octubre, on comentarem amb els seus autors la lectura de La mà del temps, poesies de Carles Duarte i Montserrat i fotografies de Maite González.

I fins aquí la primera crònica de Trobem-nos amb...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Club de lectura: m'agrada

Revista Rosita

Club de lectura virtual de «Dies de memòria 1938-1940. Diari d’un mestre adolescent»